Ontdek het eiland Ometepe

Het eiland Ometepe ligt in het grote meer van Nicaragua. Het bestaat uit twee vulkanen met de grond daar omheen. Vulkaan Concepcion is 1610 m hoog en de Maderas 1394 m. Ometepe is een natuurreservaat, sinds 2010 staat het op de UNESCO lijst van natuurlijk werelderfgoed.

De Indiaanse naam voor Ometepe is Ometepetl: tussen twee bergen

 

Dit groene eiland heeft 40.000 inwoners in 40 dorpen en gehuchten en is iets groter dan Texel. Maar het lijkt veel groter als je er bent, omdat je langzaam rijdt over de smalle en slingerende wegen. En het meer is zo groot, dat je denkt dat je aan zee bent. In Moyogalpa, aan de voet van vulkaan Concepcion komt de boot aan, na een vaartocht van een uur. Project Mujeres de BalgA?e is te vinden in het afgelegen authentieke dorp BalgA?e, helemaal aan de andere kant van het eiland, aan de voet van vulkaan Maderas. Er is een groot gebrek aan werk, maar omdat het aantal toeristen groeit, ontstaan er meer banen. Toerisme en landbouw zijn de belangrijkste bronnen van bestaan, er zijn o.a. koffie- en bananenplantages. De bevolking noemt het eiland ‘Oasis de Paz’ a�� oase van rust, tijd speelt hier geen rol. Toeristen komen er om de vulkanen te beklimmen, ze zwemmen in de bron a�?Ojos de Aguaa�? en in het meer, aan het strand van Santo Domingo. Ze maken een wandeltocht langs petroglyfen, in grote keien uitgehakte rotstekeningen uit het begin van de jaartelling en naar waterval a�?San Ramona�?. Zij huren een fiets, motor of kayack, rijden paard en brengen een bezoek aan Altagracia en Moyogalpa, 2 kleine steden met talloze ambachten en kleine winkels. De cultuur van het eiland proeven ze in authentieke dorpen, waar paarden het vervoermiddel zijn en waar vrouwen nog koken op houtvuren.

Wie Ometepe bezoekt, wordt overvallen door het Ometepe-virus. Het eiland met zijn hartelijke bewoners laat je niet meer los

 

Volgens een legende zijn de vulkanen

de borsten van een mooie prinses,

die zich uit liefdesverdriet verdronk in het meer.