Ontdek Nicaragua

De republiek Nicaragua ligt in Midden-Amerika. In het noorden grenst het land aan Honduras, in het zuiden aan Costa Rica. Het is ongeveer even groot als Griekenland en telt bijna 6 miljoen inwoners. De voertaal is Spaans.

Korte geschiedenis van het land

In 1933 kwam de Somoza familie aan de macht, een dictatoriaal regiem. Zij hielden de bevolking gevangen in armoede. In 1960 wordt het nationaal Sandinistisch bevrijdingsfront opgericht (FSLN) en de Sandinisten verdrijven in 1979 de laatste Somoza dictator. Hij liet 50.000 doden achter en een grotendeels verwoest land. Sindsdien zijn de Sandinisten regelmatig aan de macht.

De bevolking

DeA�gastvrije bevolking is jong, 65% is 35 jaar of jonger, ruim 1/3 is zelfs jonger dan 14 jaar. Vrouwen krijgen er al op jonge leeftijd kinderen.

Economie

De economie is vooral gebaseerd op landbouw: koffie, bananen, en op textiel. De werkloosheid is hoog en de kloof tussen rijk en arm is groot. Als er al werk is, wordt het slecht betaald. Maar Nicaraguanen zitten niet bij de pakken neer. In de steden kun je alles wat je nodig hebt, kopen bij straatverkopers en op het platteland melden mannen zich aan als dagloners voor het binnenhalen van de oogst.A�Op het platteland verbouwt iedere Nicaraguaan zelf het dagelijkse voedsel: rijst en bonen.A�Deze eenzijdige voeding is de oorzaak van ondervoeding.

Toerisme biedt nieuwe kansen

Toeristen hebben het land inmiddels ontdekt, het toerisme groeit en wordt steeds belangrijker voor de economie. Nicaragua heeft veel te bieden: hartelijke mensen, ongerepte natuurgebieden, meren en vulkanen, koloniale steden, stranden, en hooglanden.